A Támogatáskezelő konzorciumpartnere, a szegedi Pharmacoidea kutatói felfedezték a delta variáns fertőzőképességének titkát

A Támogatáskezelő konzorciumpartnere, a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói Dr. Letoha Tamás vezetésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott „Befektetés a jövőbe” pályázat keretében felfedezték a SARS-CoV-2 Delta variáns fokozott fertőzőképességének molekuláris alapjait. A felfedezés lehetővé teszi az újabb variánsok terjedését csökkentő stratégiák kidolgozását, melyek hozzájárulhatnak a megbetegedések célzott és hatékony kezeléséhez. A „Befektetés a jövőbe” program célja a koronavírus megbetegedések korai diagnózisát és terápiáját segítő kutatás-fejlesztési projektek támogatása. Az „Integrált diagnosztikai, terápiás és népegészségügyi K+F+I platform a koronavírus-járvány elleni racionális védekezéshez”, azaz a Covint egy alkalmazott kutatásokat, kísérletes fejlesztést megvalósító, 388.7 millió Ft költségvetésű, három évre alapított konzorcium, amely a Szegedi Biológiai Központ kutatóinak, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szegedi Tudományegyetem klinikusainak, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szakértőinek, és a Pharmacoidea Kft. fejlesztőinek szakértelmét egyesíti, a koronavírus elleni diagnosztikai és terápiás eljárások, IT szűrőrendszerek fejlesztése és betegekhez való eljuttatása érdekében. A konzorcium fejlesztéseit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 350 millió forinttal támogatja.


Ábra: A SARS-CoV-2 a sejtfelszíni cukrozott fehérjékhez kötődve fertőzi meg a tüdősejteket (a Pharmacoidea Kft. felvétele).