Csoóri – sorozat

Khamoro – vándortáncház a roma kultúráért | ep.01.

„Magyarok vagyunk, de azon belül cigányok” – vallja Farkas Zsolt, a Khamoro Cigány Táncház megálmodója, aki zenekarával faluról falura járja az országot. Származástól függetlenül, gyermekek ezrei csodálkoznak rá általuk az autentikus cigány kultúrára. Az integráció kulcsa a kezükben van, de nem mindig van ajtó, amit kinyissanak vele – a Csoóri Sándor Program támogatásával ezért most a ház alapjait építik.”


CSOÓRI-SOROZAT: Sírjel Emlékpark | ep.02.

Sírjel emlékpark – az elmúlás természetessége egy fafaragó szemszögéből Több mint száz tradicionális fa sírjel eleveníti fel őseink temetkezési szokásait a Gébárti Kézművesek Háza szomszédságában. A Kárpát-medencei Sírjel Emlékpark a fafaragó társadalom összefogása által, a Csoóri Sándor Alap támogatásával készült el. Nagy Béla fafaragó mester szerint a sírjelek nem csupán kulturális örökségünk részét képezik, de a paraszti kultúra egészséges, körforgásba vetett hitét is szimbolizálják. Az elhunyt emlékét két generáción keresztül őrzik, s ahogy a mester fogalmaz: “ha pedig elkorhad, hát Isten bocsássa meg, tűzifának még mindig jó…”


CSOÓRI SOROZAT: Tiszavirág Néptáncegyesület | ep.03.

Semmi sem tudja pótolni az állami gondoskodásba került és veszélyeztetett gyermekek veszteségét, azonban a szegedi Ágota Alapítvány védőhálója hatalmas segítséget jelent számukra. Minden erejükkel támogatják munkájukat az alföldi Tiszavirág Néptáncegyesület vezetői is. Goda Kata és Tóth Gábor szerint az önkéntes munkában részt vevő fiatal néptáncosok nem csak adnak, hanem kapnak is – a társadalmi szerepvállalás pedagógiai, erkölcsi hozadéka semmivel sem pótolható.