Gyerekesély program
Infografika

A Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése című projekt célja, hogy integrált térségi programokon keresztül minden gyermek- és ifjúsági korosztályt érintő komplex fejlesztéseket valósítson meg. A program képzéseken keresztül gondoskodik a helyi szakemberek térségspecifikus, naprakész képzéséről, valamint szakmai támogatást biztosít a kiemelt konstrukció projektidőszakában. A projekt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő irányításával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Tudományos Akadémia konzorciumi partnerségében valósul meg.

 

A projekthez kapcsolódóan jelenleg 114 Biztos Kezdet gyerekház működik, amelyek az optimális fejlődés feltételeinek biztosításával, a szülőkre is irányuló szolgáltatásaikkal hozzájárulnak a nehéz körülmények között élő családok gyermekei iskolai és felnőttkori hátrányainak mérsékléséhez. A gyerekházak köré egy közösségi hálózat épül ki, működésükről, szolgáltatásaikról kutatások és elemzések készülnek.

 

 

 

A tematikus szakmai műhelyek működtetésével alapvető cél a Gyerekesély programot megvalósító 23 kistérség közötti szervezett tapasztalatcsere, információáramlás, előremutató együttműködések, közös problémamegoldások, a közös szakmai értékek előmozdítása. A program során 149 kistérségi, valamint 20 Biztos Kezdet képzés valósult meg a 2013-2014. évben.

 

A képzéseken részt vevők száma 2442 fő volt.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai felügyeletével megvalósuló kistérségi komplex programok által nyújtott szolgáltatásokat eddig összesen több, mint 85 ezren vették igénybe.