Hírlevél – 2023 június
Kedves Olvasónk! Júniusi hírlevelünkben interjúk formájában a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott sikeres projektekről, az aktuális pályázati felhívásokról és pályázati elszámolási határidőkről is tájékozódhatnak.

Figyelem!2023. május 15-től az EMET székhelyén változik a küldemények személyes leadásának lehetősége.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/kozlemenyek-hirek/kozlemeny-13/

INTERJÚK/HÍREK

Lehetőséget szeretnénk biztosítani a fiatal generációnakPataki Andrással, aki a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, és a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, beszélgettünk az ideiglenes kollégium elmúlt éveiről, tapasztalatairól, és arról, hogy miért tölt be fontos szerepet a magyar hivatásos táncművészet fiatal alkotói, koreográfusai, és előadóművészei számára indított táncművészeti program támogatása.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/lehetoseget-szeretnenk-biztositani-a-fiatal-generacionak/

Közös csapatmunka, közös élményekkelA Rajtad Áll Alapítvány önkéntesei és a Villon Trió zenekar tagjai is több, mint10 éve járnak Böjte Csaba testvér árvaházaiba, s bár sokat koncerteztek a csapat zenészei Déván, Csíksomlyón, Székelyhídon, mégis a nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Otthon gyermekeivel alakult ki olyan bensőséges kapcsolat, melynek folyományaképp a gyerekek és a Villon Trió közös videóklip forgatására határozták el magukat. Kiss Barna írta a dalt, s a Rajtad Áll Alapítvány tűzte zászlajára a munkát, mellyel a gyermekek lelki békéjének és a magyar nyelvű zenei kultúramegóvására szeretnék felhívni a figyelmet. A videóklip elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Kiss Barnával, a Villon Trió vezetőjével beszélgettünk.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/kozos-csapatmunka-kozos-elmenyekkel/

Támogatott kortárszenei koncertek a FIMU fesztiválonSamodai-Szives Duó kortárszenei koncert-koncepciója francia nemzetközi seregszemlén.
A hazai kortárszenei vonalakat képviseli egyedüli magyar fellépőként a 2023-as FIMU többnapos zenei fesztiválon a Samodai-Szives Duó. Performatív crossover stílusukkal a Bartók-feldolgozástól az Artisjus-díjas fiatal zeneszerzőtehetség, Molnár Viktor és Dubrovay László a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző legújabb darabjáig viszik színpadra a hazai szerzők műveit Franciaországban több mint 1200 zenész között.
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programról készült interjú itt olvasható:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/tamogatott-kortarszenei-koncertek-a-fimu-fesztivalon/

Az NKA székházának tűzfalfestménye Jankovics Marcellnak állít emléketJankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti a Nemzeti Kulturális Alap székházának tűzfalát.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/az-nka-szekhazanak-tuzfalfestmenye-jankovics-marcellnak-allit-emleket/

Eszter kertje a füredi Parker Jazz ClubbanSzakál Norbert harminc éve aktív tagja a magyar zenei, első sorban jazz zenei szcénának. Önálló zenei anyagának – az Eszter kertje című lemez – elkészítésében és előadásában közreműködnek a Szakáll Norbert Quartet tagjai. A lemez elkészítését és a Parker Jazz Clubot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programról készült interjú itt olvasható:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/eszter-kertje-a-furedi-parker-jazz-clubban/

Mélyen legbelülForma és felület – Formában forma
Radics Márta az általános iskolától kezdve készült művészeti pályára. Művészeti szakközépiskolát és iparművészeti főiskolát végezve az alkotói munka és – több mint húsz éve – középiskolai művésztanári feladatok határozzák meg pályafutását.
További részletek:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/melyen-legbelul/

Közösségépítés a Balaton környékénInteraktív színház Balatonudvariban, felvidéki és erdélyi táncház Balatonvilágoson
Hagyományápoló és kulturális közösségépítő programokat támogat a Nemzeti Kulturális Alap Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Ideiglenes Kollégiuma a Balaton környékén. A programok hatása a támogatási időszakon is túlmutat, ezzel is színesítve az Európa Kulturális Fővárosa kulturális programjainak színvonalas és gazdag megvalósítását.
További részletek:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/kozossegepites-a-balaton-kornyeken/

HATÁRIDŐK/AKTUÁLIS PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

Családügyi, nőpolitikai és népesedéspolitikai támogatások programAz Emberi Erőforrások Minisztériuma családügyi, nőpolitikai és népesedéspolitikai pályázataival támogatni kívánja a családbarát közgondolkodás népszerűsítését, a házasság és a család értékének felmutatását, a generációk közötti együttműködés ösztönzését támogató programokat.
• Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása
• Civil szervezetek 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatainak támogatása” című pályázat

A pályázatok benyújtásának határideje:2023. június 30. 23.59 óra
Az aktuális pályázatokról ide kattintva tájékozódhat: https://emet.gov.hu/kategoria/kiemelt-kategoriak/programok/aktualis-programok/csaladpolitikai-celu-tamogatasok/

Elérhető elszámolási útmutatóCsoóri Sándor Program 2022. évi forrásból támogatott pályázataihoz.
A részletek itt találhatók: https://emet.gov.hu/app/uploads/2023/06/CSSP_2022_elszamolasi_utmutato_2023.05.31.pdf