Integrált diagnosztikai, terápiás és népegészségügyi K+F+I platform a koronavírus-járvány elleni racionális védekezéshez

2020-1.1.6-JÖVŐ-2021-00012

Kedvezményezett neve: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (továbbiakban: EMET)

Konzorciumi tag(ok): Pharmacoidea Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (konzorciumvezető), Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Szegedi Tudományegyetem

A támogatás összege: 350 millió forint

A projekt kezdete: 2021. június 01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024. május 31.

A COVID-19 járvány népegészségügyi kezelése mellett jelentős gazdasági kihívások elé is állította a szakembereket. A társadalmi szintű karanténok miatt visszaeső gazdasági teljesítmény következtében százmilliók veszítették el munkájukat világszerte. Tekintettel arra, hogy a járvány negatív egészségügyi és gazdasági hatásai leginkább a társadalom alacsonyabb jövedelmű rétegeit sújtják, várható, hogy a gazdaság további visszaesését okozó népegészségügyi intézkedések szociális katasztrófával fenyegetnek.

A COVID-19 járvány megszüntetése a fertőzés diagnózisának, kezelésének és megelőzésének molekuláris szintű megértéséből adódó, de a gazdaság fenntartását is célzó integrált és interdiszciplináris megközelítést igényel. A vírusfertőzés molekuláris alapjainak megértése olyan új, diagnosztikai eljárások kifejlesztését eredményezheti, amely a potenciális fertőzöttek véréből nyerhető biomarkerek alapján azonosítja a fertőzés szempontjából kockázatos egyéneket, akiknek célzott elkülönítése, megfigyelése és kezelése nemcsak népegészségügyi, de társadalmi szinten is racionálisabb védelmet nyújt a járvány leküzdésére.

A projekt legsürgősebb célkitűzése vérből kimutatható prognosztikai biomarkerek hasznosítása olyan prognosztikus diagnosztikai eljárások kifejlesztésében, melyek racionális módon előre jelzik a fertőzés súlyosbodását. Csak a molekuláris rizikófaktorok azonosításával és prognosztikus diagnosztikai eljárásként történő alkalmazásával valósulhat meg a társadalom széleskörű, egyben személyre szabott és racionális védelme.

A Pharmacoidea előzetes, a koronavírus fertőzés megakadályozására irányuló szabadalmaira építve a projekt másik célja a már meglévő gyógyszerjelöltek teljeskörű preklinikai validálásának véghezvitele és új terápiás célpontok azonosítása komplex gyógyszertesztelési platformon. Mindezek mellett a konzorcium, az EMET gondozásában, az orvosi praxisban is használható IT szűrő-, nyomon követő és tájékoztató rendszert is létre fog hozni, kiszűrve és nyomon követve a SARS-CoV-2 fertőzés szempontjából kockázatos csoportokat, a személyre szabott egészségvédelem és a célzott és hatékony kezelés érdekében.

Elérhetőségeink:

Telefon: +36 (1) 550 2701

Postai cím:

Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő

Innovációs Igazgatóság

1143 Budapest, Szobránc utca 6-8.