Kisfilm készült „Feltámadás, Hit-Zene, Teremtés” című kiállításunkról

Staféta elnevezésű, Mank Nonprofit Kft.-vel közös programsorozatunk negyedik, Sándor Antal festő- és szobrászművész műveit bemutató kiállítását „Feltámadás, Hit – Zene, Teremtés” címmel 2022. április 8-án pénteken 9.30-kor nyitottuk meg a Támogatáskezelő galériájában (1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.).

Sándor Antal szobrászművész egyéni hangú életműve a magyar képzőművészet sajátosan összetett, önálló fejezete. Figurális és nonfigurális közelítésmódja, ábrázoló művészete emberközeli. Az európai művészet évezredes formakincsére támaszkodva munkálkodik: úgy újítja meg azt, hogy közben nem feledkezik meg klasszikus gyökereiről sem. Műveit áthatja egyfajta belső csend, áhítat, meggyőződés, alázat, szellemi tartás, szeretet, ragaszkodás bizonyos elvekhez, amely maga a kereszténység. A kiállított alkotások szakralitást sugároznak: a szentség erejét, a hitet és az emelkedettséget hordozzák magukban. Töprengésre és megtisztulásra késztetnek, harmónia és zene egyszerre van jelen bennük. A vernisszázsok példaértékű párbeszédkultúrát hozhatnak létre: olyan közeget teremtenek, ahol beszélgethetünk egymással. Alkotó és befogadó, befogadó és műalkotás, egyén és transzcendens egyaránt. Sajátos vizuális nyelvezetével és jelképrendszerével Sándor Antal a felejtés ellen küzd: szakrális alkotásai vallási elvek és törekvések, amelyek a társadalmi emlékezet működését segítik. Művészete ismétlődő dialógus a világgal, a transzcendenssel. Olyan kiállítás született, amely a remény katedrálisát alapozza meg a lélekben: eszményekből építkezik, amik nélkül élni nem lehet. Egyetlen tárlatba sűríti mindazt, ami maga az evangelizáció – írja Sándor Antal művészetéről és a tárlatról Dr. Szatlóczkyné Dr. Gajdóczki Zsuzsanna kultúrtörténész, a kiállítás kurátora.

A szakrális kiállítás célja, hogy a befogadó Sándor Antal művészete által még közelebb kerüljön a húsvét és keresztény hit legfőbb csodájához: a Feltámadáshoz.

Azokat az utakat tárja fel, melyeken keresztül a lélek harmóniája, nyugalma helyreállhat, amelyek a szakrális értékek újraértékeléséhez vezethetnek el mindnyájunkat– üzente Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója tolmácsolásában a kiállításról.

A megnyitón köszöntőt mondott Kiss-Rigó László a Szeged–csanádi Egyházmegye püspöke és Dr. Szatlóczkyné Dr. Gajdóczki Zsuzsanna kultúrtörténész, a kiállítás kurátora, zenélt a Monarchia Zeneművész Egyesület kiváló csellistája.

A Staféta című kiállítássorozat, amelyet arany fokozatú támogatóként az Allianz Hungária Zrt., bronz fokozatú támogatóként az MKB Bank Nyrt. támogat, 2021-ben és 2022-ben csaknem tíz kiállítással mutatkozik be. A sorozat első állomásán, Budapesten a Farkas-Rákossy művészdinasztia munkáit ismerhettük meg, „A türelem születése” című tárlaton a debreceni közönség fedezhette fel neves művészek munkáinak mély jelentés-rétegeit. A harmadik, „A cirkusz láthatatlan lelke” című kiállítás Urbán Ádám fotóművész munkáiba engedett bepillantást.

A „Feltámadás, Hit – Zene, Teremtés” című tárlat 2022. június 7-ig látogatható a Támogatáskezelő székházában, munkanapokon 10 és 16 óra között. Szeretettel várjuk!