Külhoni magyar diákokat utaztathatunk itthon a Járd végig! projekt keretében

A Támogatáskezelő „Járd végig!” EFOP-3.10.1 elnevezésű projektjének általános célja tapasztalatcserével és jó gyakorlatok megosztásával erősíteni az összmagyar kapcsolatokat a Kárpát-medencei térségben. Valamint a személyes ismeretségek kialakításán és fenntartása mellett a köznevelés területén át hozzájárulni a térség fejlesztéséhez, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához.

A projekt keretében külhoni iskolák hetedik évfolyamos diákjai vehetnek részt olyan négynapos tanulmányi kirándulásokon, melyek során Magyarország történelmével és hagyományaival ismerkedhetnek meg és hazai általános iskolák diákjaival találkozhatnak.

A 2018. január 1-én indult projekt keretein belül 2019- ben és 2020-ban összesen 4457 külhoni diák tanulmányi kirándulása valósult már meg. A vírus okozta korlátozások miatt azonban 2020-ban kénytelenek voltunk felfüggeszteni az utazásokat, de a járványhelyzet enyhülésével idén augusztus 26-ától újraindíthattuk a tanulmányi kirándulásokat.

Az első diákcsoport a romániai Magyardécséről érkezett. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei programjuk részeként előbb Debrecent fedezték fel, majd a hajdúszoboszlói Fazekasházban vettek részt egy rendhagyó néprajzórán. Az első tanulmányi kirándulás a Nyíregyházi Állatkert és a Múzeumfalu bejárásával ért véget.

A romániai Csíkszentsimonról és Szászrégenből, valamint a szerbiai Adából érkező diákok Heves megye látványosságait fedezték fel. A csoportokat az egri Lenkey János Általános Iskola diákjai és pedagógusai fogadták.  Az iskolai bemutató után a külhoni és egri diákok együtt járták be a város nevezetességeit és vették be az egri várat. Majd a Szalajka völgy természeti szépségeit is megcsodálhatták egy egynapos kiránduláson.Az újraindulás óta, a projekt jóvoltából, 127 külhoni diák utazása valósult már meg, december végéig pedig további tanulmányi kirándulásokat szervezünk, összesen további 800 tanuló utaztatását tervezzük lebonyolítani.