"Mozdul a Gyerekesély" Projekt Fórumok
Gyerekesély Program

A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001 „Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése” című kiemelt projekt „Mozdul a Gyerekesély” programsorozatot indított, melynek folyamán a professzionális előadások és fórumok módot teremtenek az eddigi tudás új ismeretekkel való bővítéséhez, továbbá lehetőséget nyújtanak a kiemelt – és a kistérségi projektek programjainak, tevékenységeinek, tapasztalatainak megismerésére és bemutatására.

 

A programsorozat részeként 2015. augusztus 4-én a Csengeri Kistérségben valósult meg a „Hogyan tovább Gyerekesély program?” című szakmai fórum, melyen részt vettek a helyi Gyerekesély Iroda munkatársai, az együttműködő szakemberek, egyházi képviselők, civil szervezetek és a rendvédelmi szerv képviselői, az EMET Gyerekesély Projekt szakértői, valamint egyéb érdeklődők.

 


A fórum pódiumbeszélgetéssel vette kezdetét. A résztvevők kiemelték, hogy sok szakembert tudtak ebben a programban rövid idő alatt megmozgatni, illetve hogy jobb lett a szakemberek és a családok közötti együttműködés, erősödtek a kapcsolatok. Több programelem kapcsán elhangzott, hogy a pályázat nélkül nem tudtak volna az érintett hátrányos helyzetű gyerekek eljutni táborokba, ott közösség- és készségfejlesztő programokon részt venni, olyan élményekhez jutni, mely egész életükre elkíséri őket.

 

A résztvevő gyerekek az integráció jegyében olyan kortársaikkal is barátságokat kötöttek, akikkel egyébként nem kerülnének közelebbi kapcsolatba. A gyerekek és a családok számára egyaránt értékesek voltak a nyári időszakra szervezett napközis foglalkozások, ahol szakemberek szerveztek a résztvevők számára hasznos időtöltést, valamint egészséges és rendszeres étkezési lehetőséget.

 

 

A szakmai beszélgetés lehetőséget adott a fórum résztvevőinek tapasztalataik, észrevételeik megosztására. A pódiumbeszélgetés és a résztvevői hozzászólások eredményeként megtörtént a csengeri Gyerekesély pályázat egyfajta értékelése, egy olyan visszatekintés, mely magában hordozza a következő pályázati szakasz tervezési elveit, ötleteit.