projektzáró rendezvény
Gyerekesély Program

A TÁMOP 5.2.1-12/1-2012-0001 azonosító számú „Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése” című kiemelt projekt (továbbiakban: kiemelt projekt) Projektzáró rendezvényt tartott Tarnabodon.

A rendezvény célja a kiemelt projekt beavatkozási területeinek, tevékenységeinek, elért eredményeinek bemutatása volt. A kiemelt projekt 2013. január 1-jétől az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő EU Projektek Programiroda, a Magyar Tudományos Akadémia Gyerekesély-kutató Csoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat konzorciumi partnerségben valósult meg.

Pető Zoltán, Tarnabod település polgármesterének nyitóbeszéde után Bene Dániel, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója köszöntötte a részvevőket. Ezt követően Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (továbbiakban: MMSz) alelnöke előadásában a MMSZ tarnabodi jelenlétének példáján keresztül mutatta be a gyerekszegénység csökkentésére irányuló programok szükségességét, lehetőségeit és eredményeit. A helyi iskola tanulóiból a Szimfónia programban részvevők zenei előadással kedveskedtek a zárókonferencián résztvevőknek. A konzorciumi tagok szakmai vezetőinek moderálásával a kiemelt projektben  dolgozók  értékelték és összegezték a kiemelt projekt eredményeit, tevékenységeit és tapasztalatait.

 


A záró rendezvényen résztvevő szakemberek az eltelt időszak tapasztalatai alapján megfogalmazták, hogy a jövőben kiírásra kerülő járási szinten megvalósuló Gyerekesély programok kiemelt projekt által történő szakmai támogatása alapvető fontosságú. A kiemelt projekt a támogató szakemberek alkalmazásával, és központi háttértámogatással együtt hatékony segítséget tud nyújtani a hátrányos helyzetű kistérségek számára az európai uniós projektek tervezése, illetve megvalósítása során.

A projektzáró rendezvény résztvevőinek lehetősége volt a Tarnabodon működő Gyerekesély program részeként megvalósult Biztos Kezdet Gyerekház és a településen működő gyerekszegénység leküzdésére irányuló programok megtekintésére.