Hírlevél – 2023 február

Kedves Olvasónk!

Februári hírlevelünkben interjúk formájában a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott sikeres projektekről, az aktuális pályázati felhívásokról és pályázati határidőkről olvashatnak.


Tisztelt Pályázók!
A múlt év végén az általános gazdasági környezet és szabályozási kötelezettségek miatt nem került sor teljes körűen a 2022. évi pályázati felhívások alapján hozott támogatási döntések támogatói okiratainak kibocsátására.
A döntéseket szervezetünk továbbra is érvényesnek tekinti, azok az Alap kötelezettségvállalással terhelt maradványában kaptak helyet. Előreláthatólag 2023. márciusától áll módunkban a támogatói okiratok kibocsátását megkezdeni. Az elnyert támogatási összegek kiutalására – egyéb pénzügyi költségvetési szabályozókat figyelembe véve – 2023. év második negyedévétől kezdődően kerülhet sor.
Kérjük, amennyiben a várható utalás miatt a támogatott projektek megvalósítása késedelmet szenved, a felhasználói fiókba feltöltött kérelemben jelezzék a módosítás szükségességét.
Türelmüket és megértésüket kérjük és köszönjük!

Hangszert ad a kézbe



„Egy gyereknek az esetek 99,9 százalékában nem az jár a fejében, hogy mennyire jó lenne, ha foci helyett brácsáznék vagy basszusgitároznék. A gyerek azzal fog foglalkozni, amit elé tesznek, amit oda visznek hozzá. Ezért is nagyon fontos a Hangszert a kézbe, illetve az egyénileg tartott rendhagyó énekórák.” – mondta el Görögh Dani trombitaművész, aki az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma támogatásából elindult Hangszert a kézbe programsorozat keretében számos rendhagyó zenei foglalkozáson szerettette már meg a zenét.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/hangszert-ad-a-kezbe/

A múzeum teljes szakmai munkáját átszövik, segítik az NKA-tól elnyert pályázati források



Prosek Zoltánnal, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójával beszéltünk arról, hogy szakmai tevékenységüket hogyan befolyásolja a Nemzeti Kulturális Alap támogatási rendszere. Elmondta, hogy többek között az épületfelújításokat, a kutatói munkát, a gyűjteménygyarapításokat, a restaurálást, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, gyerektáborokat, kiadványokat, konferenciaszervezést is érintik a támogatások.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/a-muzeum-teljes-szakmai-munkajat-atszovik-segitik-az-nka-tol-elnyert-palyazati-forrasok/

Elvis él!



Az Ed Philips and the Memphis Patrol #3 című lemez is bizonyítja Nemrégiben jelent meg az Ed Philips and the Memphis Patrol zenekar harmadik albuma, az Ed Philips and the Memphis Patrol #3, mely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el. Kocziha Zsolttal, alias Ed Philipsszel rockabillyről, Elvis Európa Bajnokságról, az új lemezről, és arról beszélgettünk, hogy mennyiben segítik zenekarát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásai.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/elvis-el/

Telemann burleszkjei és a „legvidámabb barokk”



A Németh Zsombor hegedűművész–zenetörténész által vezetett, korhű hangszereken játszó Simplicissimus Ensemble története 2012-ig nyúlik vissza. A jubileumi évadban jelent meg harmadik, Les Burlesques de Telemann című albumuk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/telemann-burleszkjei-es-a-legvidamabb-barokk/

Nem dobosokat, zenészeket képzünk!



Bordás József dobművész és zenepedagógus missziója Bordás József a DobMánia Tábor és a Házhoz megy a zenede megalapítója, művészeti vezetője dobművész mesélt zenepedagógiai missziójáról és annak eredményeiről és az idei év terveiről.
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programról készült interjú itt olvasható:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/nem-dobosokat-zeneszeket-kepzunk/

Helyi roma nemzetiségi önkormányzatok működési támogatása – 2023. évi támogatások



Tájékoztatjuk a helyi roma nemzetiségi önkormányzatokat, hogy Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényben foglaltak szerint megállapításra kerültek a települési és a területi roma nemzetiségi önkormányzatok 2023. évi működési támogatásai
A Támogatói okirat itt tölthető le:https://emet.gov.hu/app/uploads/2023/01/Tamogatoi-okirat-es-kedvezmenyezettek-listaja_MUK-23.pdf

HATÁRIDŐK/AKTUÁLIS PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

Új határidő a Római Magyar Akadémia képzőművészeti pályázatánál!



A korábban meghirdetett Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíj pályázat beadási határideje 2023. február 28. éjfélre módosult.
A Kulturáért és Innovációért Felelős Miniszter kultúráért felelős feladatkörében a Római Iskola hagyományának fenntartása érdekében a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíjra a miniszteri keret terhére hirdette meg pályázatát. A pályázat célja, hogy a magyar képzőművészeknek számára lehetősége nyíljon szakmai tájékozódásra, a galériák, gyűjtemények és múzeumok megismerésére, szakmai kapcsolatok teremtésére, annak érdekében, hogy Róma és az itáliai kultúra nyújtotta inspiráció elősegítse az ösztöndíjas művészetének tovább gazdagodását.
Részletek:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/uj-hatarido-a-romai-magyar-akademia-kepzomuveszeti-palyazatanal/

Az NKA Filmművészet Kollégiuma felhívására még nem késő pályázatot benyújtani



Benyújtási határidő: 2023. február 27. éjfél.
1. Téma: Belső terekben, illetve több vetítési felületen megvalósuló filmes alkotások, installációk, mozgóképestartalmak (indoor 3d projection mapping) létrehozása.
2. Téma: Alkotói támogatás filmművészettel kapcsolatos kiadványok-tanulmányok, filmszociológiai tanulmányok (középpontban az alkotói divatok, trendek – nézői szokások), valamint cikkek, konferencia előadások, monográfiák létrehozására.
Részletek és az adatlapok kitöltési útmutatói az alábbi linkre kattintva érhetők el: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/palyaztatas/kollegiumok-felhivasai/filmmuveszet-kollegiuma/?fbclid=IwAR09x8mwYYKZMkX5KgJDeF0PXmdjGG7ZSXxghjNbfqbQkdlu0tpQTT694oM

EMET
Általános gyermek és ifjúsági szakértői névjegyzék kialakítása


A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. február 11. 23.59 óra
A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, alapján nyílt pályázatot hirdet „Általános gyermek és ifjúsági szakértői névjegyzék kialakítása” témakörben.
Letölthető dokumentumok és a részletek itt találhatók: https://emet.gov.hu/altalanos-gyermek-es-ifjusagi-szakertoi-nevjegyzek-kialakitasa/