a csengeri Biztos Kezdet Gyerekház ünnepélyes átadója
Hírek

Január 27-én hétfőn került sor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeren nemrégiben elkészült, uniós forrásból, a TÁMOP 5.2.3 “Integrált térségi programok a gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelésére” elnevezésű projekt keretében felépült Biztos Kezdet Gyerekház hivatalos átadó ünnepségére – ezen alkalomból látogatott el a településre Csete György Eörs, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója és Kecskés Éva, a Gyerekesély kiemelt projekt szakmai vezetője.

 


A Támogatáskezelő gondozza a TÁMOP 5.2.1 Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai – módszertani megalapozása és a program kísérése kiemelt projektet. Ennek a kiemelt projektnek a feladata 23 LHH-s (leghátrányosabb helyzetű) kistérségi pályázat különböző szakterületeihez kapcsolódó elemeinek (pl. szülői tréning, bentlakásos és napközis táborok, közösségi házak, stb.) szakmai segítése.

 

Az EMET képviselőit Forján Zsolt, Csenger város polgármestere, és Bartha Gyula, a Szatmári Református Egyházmegye esperese együtt fogadta a Gyerekház és a település képviseletében.

 

Az épület elkészültével a közel 15 ezer fős Csengeri Kistérség számára egy olyan program alapja és infrastrukturális háttere teremtődött meg, amely az 5 év alatti gyermekek és szüleik számára a korai életévekre irányuló képességgondozás és fejlesztő szolgáltatások elérését biztosítja. A Biztos Kezdet gyerekházak hálózata egyre bővül. A gyerekházak minden, az adott ház vonzáskörzetében élő és kisgyerekes család előtt nyitott, de elsősorban a mélyszegénységben, jelentős hátrányok között élő családokra, gyerekekre fókuszál.