Hírlevél – 2023 április

Kedves Olvasónk!

Áprilisi hírlevelünkben interjúk formájában a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott sikeres projektekről, az aktuális pályázati felhívásokról és pályázati elszámolási határidőkről is tájékozódhatnak.

Akikre büszkék vagyunkMinden évben március 15-én adják át ünnepélyes keretek között a legrangosabb állami kitüntetéseket. 2023-ban több, a Nemzeti Kulturális Alap szakmai kollégiumainak tagja, vezetője, valamint korábbi alelnökök vehették át több évtizedes munkájuk elismeréseként a nekik ítélt díjakat.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/akikre-buszkek-vagyunk/

Kiss Bea: Hangok mindenhol laknakA Hangok mindenhol laknak az öt-nyolc éves gyermekek első lépteit igazgatja a zene birodalmába lépve. A hazai zeneműkiadói gyakorlatban egyedülálló, úttörő „mesekotta” furulyán, fife-on és fuvolán tanuló nagyóvodásoknak és kisiskolásoknak készült. A hazai zeneoktatás gyakorlatában innovatív módon minden mozzanatában élményközpontúan, interaktívan és játékosan hozza közel a gyerekekhez a zene és a zenélés lényegét, gazdag képzeletvilágukra és természetes alkotókedvükre építve. A kötet színes kottafejekkel lejegyzett zenei anyagát a hazai zeneoktatás értékes hagyományainak legjavát alkotó gyermek- és népdalok sora alkotja.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/kiss-bea-hangok-mindenhol-laknak/

A kultúra begyógyítja a sebeketVéli ezt Oláh Norbert festőművész, aki a művészeti középiskola után a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, majd hat éven át festette aprólékosan a józsefvárosi tűzfalakat, most pedig a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának segítségével zenészek portréit festi meg.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/a-kultura-begyogyitja-a-sebeket/

Törékeny énünk súlyát dolgozza fel képeiben Farkas NoémiMinden, amit alkotok, az a saját egómból fakad, saját énemet vizsgálom és dolgozom fel folyamatosan, ráadásul ebben az esetben a saját viselkedésemet, érzéseimet állítom szembe másokéval. Ezen elemzésekből tervezem elkészíteni a nagyméretű festményeket, kifejezve az ember saját, őrzött, törékeny énjének nyomasztó súlyát” – mondta el Farkas Noémi, aki az NKA roma művészetet támogató felhívásának nyerteseként valósítja meg EGO című képsorozatát.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/torekeny-enunk-sulyat-dolgozza-fel-kepeiben-farkas-noemi/

Romani Design – Újragondolt hagyomány – A rózsafűzér királynőjeMária-kultusz a hazai és nemzetközi roma és nem roma közösségek között A 2010-ben útjára indult Romani Design a világ első roma divatstúdiója. Az alapító tervezők, Varga Erika és Varga Helena mindennapjait az alkotói, divattervezői tevekénységen túl az a kulturális misszió tölti ki, melynek része az oktatás is.
További részletek itt olvashatóak: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/romani-design-ujragondolt-hagyomany-a-rozsafuzer-kiralynoje/

Balanyi Szilárd összművészeti albumát is az NKA támogattaTavaly új szóló nagylemezt adott ki Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse. A Na, ez az! összművészeti produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el. Balanyi Szilárdot kérdezve pedig az is kiderül, már gyűjti az ihletet a folytatáshoz.
További részletek:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/balanyi-szilard-osszmuveszeti-albumat-is-az-nka-tamogatta/

Garami Gábor rendhagyó énekóráiGarami Gábor a 95.9 Sláger FM műsorvezetője és dobos ritmusismereti alapoktatást tart a diákoknak, érintve a dob kialakulásának zenei történetét. A gyerekek megnézhetik hogyan működnek a ritmus hangszerek különböző fajtái: tamok, csörgők, pergődobok, shaker, cintányérok. Nem fontos a ritmusérzék, bárki jól érezheti magát a foglalkozásokon, hiszen a közös dobolás, éneklés nem hagyja lankadni senkinek a figyelmét.
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programról készült interjú itt olvasható:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/hirek/garami-gabor-rendhagyo-enekorai/

HATÁRIDŐK/AKTUÁLIS PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

NKA

A Kulturális Fesztiválok Kollégiumának nyílt pályázati felhívásaMegjelent az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának nyílt pályázati felhívása a 2023. május 1. – 2023. december 31. közötti időszakban megvalósítandó programok, produkciók támogatására. A támogatás maximális mértéke pályázatonként 15 millió forint. A pályázat benyújtási határideje 2023. május 11. éjfél.
Részletek és az adatlapok kitöltési útmutatói az alábbi linkre kattintva érhetők el:https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/palyaztatas/kollegiumok-felhivasai/kulturalis-fesztivalok-kollegiuma/

EMET

Előadó-művészeti szervezetek támogatása 2023.

További részletek és az igénybejelentő adatlap kitöltési segédlete és útmutatója elérhető a honlapon:https://emet.gov.hu/eloado-muveszeti-szervezetek-tobblettamogatasa-2023/

2022. évi Nemzeti Tehetség Program beszámolóihoz szükséges dokumentumok
Értesítjük a Nemzeti Tehetség Program kedvezményezettjeit, hogy a 2022. évi támogatás felhasználásával kapcsolatban benyújtandó beszámoló dokumentációja a honlapunkon elérhető.
Letölthető dokumentumok és a részletek itt találhatók: https://emet.gov.hu/2022-evi-nemzeti-tehetseg-program-beszamoloihoz-szukseges-dokumentumok/

Az EMET honlapján a további pályázatokhoz érhető el az Elszámolási útmutató:
Elszámolási útmutató a „Helyben rendben” című kategória 2022. évi forrásból támogatott pályázataihoz
A beszámoló benyújtásának határideje: 2023. szeptember 30.
Elszámolási útmutató a „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása” címmel kiírt pályázat 2022. évi forrásból támogatott pályázataihoz.
A beszámoló benyújtásának határideje: 2023. június 30.
Központi költségvetési szerv jogállással bíró kedvezményezettek esetében: 2024. január 31.

Elszámolási útmutató a „Civil szervezetek 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatainak támogatása” címmel kiírt pályázat 2022. évi forrásból támogatott pályázataihoz.
A beszámoló benyújtásának határideje: 2023. július 30.