„Mozdul a Gyerekesély” Országos Szakmai Rendezvény
Gyerekesély Program

2015. augusztusában a TÁMOP 5.2.1-12/1-2012-0001 „Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése” című kiemelt projekt programsorozatot indított el azzal a céllal, hogy a kiemelt projektet és a TÁMOP-5.2.3 kistérségi projekteket megvalósító szakembereknek, Biztos Kezedet Gyerekházak munkatársainak, együttműködő szakembereknek, partnereknek, illetve a programokba bevont családoknak alkalmat és színteret biztosíthasson a szakmai tapasztalatok átadására, valamint a tudás- és információáramlás elősegítésére.

A programsorozat részeként került megrendezésre, a „Mozdul a Gyerekesély” Országos Szakmai Rendezvény 2015. október 10-én a Csillebérci Szabadidőközpontban. A rendezvény szakmai programja keretében a kora gyermekkori intervenció kiemelt szerepéről hallhattak előadást az érdeklődők, valamint különböző fórumhelyszínek kerültek kialakításra az alábbi témákban:

  • Az „Esélyek és lehetőségek a Gyerekesély Program után” helyszín témája a Gyerekesély Program által megvalósított programelemek fenntarthatósága, továbbműködési lehetőségei.
  • „Tető alatt a Közösségi házak/terek” helyszínen tervezett beszélgetések célja a kiemelt projekt által biztosított szolgáltatások bemutatása, azok hatása a kistérségi programokban létrejött közösségi terekre és szociális projektelemekre.

  • A „Közoktatási- Köznevelési-Kuckó” kerekasztal beszélgetés témája a kiemelt projekt közoktatást érintő kistérségi beavatkozásai, tevékenységei.
  • A „Biztos Kezdet Gyerekházak” helyszínen bevezető előadásként a résztvevők a Biztos Kezdet Gyerekházak jelenéről és jövőjéről kaphattak tájékoztatást, valamint arról, hogy mitől is függ a gyerekházak helyi beágyazottsága.
  • A „Jó gyakorlatok” helyszín lehetőséget nyújtott a kiemelt – és a kistérségi projektek, Biztos Kezdet Gyerekházak programjainak, tevékenységeinek, eredményeinek, tapasztalatainak megismerésére és bemutatására. 

A szakmai programok mellett a rendezvény számos szórakozási lehetőséget biztosított a kistérségekből érkező gyerekek számára: készségfejlesztő és ügyességi játékok, könnyűzenei koncertek, illetve a gyerekek által bemutatott zenei és prózai előadások tették sokszínűvé a programokat.