ötödik alkalommal buzdít a Kárpát-medence felfedezésére a Határtalanul! program
Hírek

A nemzeti összetartozást átérezni és átélni – összesíthetnénk egy mondatban a Határtalanul! program legfontosabb célkitűzését a délelőtti tájékoztató nap után, amelyet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő munkatársai szerveztek a március 20-án ötödik alkalommal megjelent pályázati kiírások alaposabb megismertetésére és a pályázás gyakorlati oldalának bemutatására.

 

A program 2010-ben egy pilot projekt keretében indult el – tudhatták meg az eseményre az ország minden részéből érkező érdeklődők Csete György Eörs, a Támogatáskezelő főigazgatója köszöntőjéből, aki saját, személyes tapasztalatait elevenítette fel ezzel a gondolattal, hiszen a 2010-es évben munkatársai (többek között a tájékoztató napon szintén résztvevő Petres Andrea és Papp Judit) közreműködésével ő maga indította útjára a programot – akkor még az Apáczai Közalapítvány keretein belül.

 

 

A magyarországi diákok külföldi tanulmányi kirándulásának gondolata önmagában már 2010-ben sem volt újdonság, hiszen számtalan intézmény szervezett egyénileg hasonló utakat – idézte fel a kezdeti lépéseket a főigazgató -, a kezdeményezés újdonsága és nagyszerűsége két dologban rejlett: a Határtalanul! támogatásával a tanulmányi kirándulások megszervezése országos méreteket öltött, amelyhez állami forrásból sikerült anyagi hátteret biztosítani.

 

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a program nem csak tartalmában, hanem anyagi forrásait tekintve is folyamatosan bővült az évek során, az aktuális kiírások keretein belül megvalósítandó pályázatokra összességében 1 milliárd Ft-os keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére.

 

 

A köszöntő után az érdeklődők Petres Andrea, a Folyamattámogatási Igazgatóság vezetője „A sikeres pályázat tartalmi elemei” című előadását hallgathatták meg, majd Varga-Markos Nikoletta és Sereg Márton segítségével megismerhették a pályázat benyújtásához szükséges legfontosabb gyakorlati tudnivalókat. Az előadások sorát a tanulmányi kirándulásokkal kapcsolatos költségvetés tervezésének fontos szempontjaival és tudnivalóival Papp Judit, a Köznevelési és Felsőoktatási Támogatások Igazgatóságának vezetője zárta.

  

A Határtalanul! program céljainak és gyakorlati tudnivalóinak bemutatása után a már visszatérő és leendő pályázók az aktuális kiírásokkal, valamint a pályázat benyújtásával és elszámolásával kapcsolatban tehették fel kérdéseiket.