Szakrális-Tér-Nyerés
Egyházi támogatások

1931 októberében szentelték fel a kőbányai evangélikus templomot. A még napjainkban is modernnek számító épületet Frecska János építész tervezte, mely kiemelkedik művei közül, hisz egy kevésbé historizáló, sokkal merészebb konstrukció, mint ami a harmincas évek építészetét jellemezte. A belső tér a kör alaprajz miatt családias, a sok ablaknak köszönhetően egész nap áramlik be a fény.
 
„Azt szeretnénk, hogy olyan legyen, mintha mindig besütne a templomba a nap.” – mondja Benkóczy Péter, a kőbányai evangélikus gyülekezet lelkésze arról, hogy miért állítják vissza nyolc évtized után a falak eredeti, sárga színét. A munkálatok során restaurátorok voltak segítségükre, hogy minden olyan lehessen, ahogy az akkori híradásokból megismerhették.

 

 

Összetartó a gyülekezet, számos csoportot működtetnek, rendszeresek a színházi előadások, szeretetvendégségek, s a lelki munka mellett a magyarság ügyében végzett szolgálatot is fontosnak tartják, aktív kapcsolatban állnak erdélyi, finn és észt testvérgyülekezeteikkel.
 
A felújítás ősszel fejeződik be, a reformáció ünnepén, október 31-én szeretnék átadni az elkészült épületet.

A projekt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével, az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatásának keretében valósult meg.

 

A projektről:

  • Kedvezményezett: Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközség
  • Projekt címe: SZAKRÁLIS/TÉR/NYERÉS – A Budapest-Kőbányai Evangélikus templom homlokzati nyílászáróinak rekonstrukciója és belső felújítási munkálatok
  • Elnyert támogatási összeg: 8 500 000 Ft