Szent István királyhoz méltó megemlékezésben volt részünk Máramarosban

Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója ünnepi beszédet tartott a máramarosi Hosszúmező településen első alkalommal megrendezett Szent István-napi történelmi megemlékező és új kenyérért hálaadó rendezvényen. A főigazgató úr köszöntőjében elmondta: kétszeres öröm itt, a jelen határokon túli magyar közösségben megemlékezni Szent István királyunk szellemi hagyatékáról, az államalapításról: elsőként azért, mert az a tény, hogy Hosszúmezőn közösen emlékezhetünk, jelzi, hogy a valódi értékközösség, a lelki összetartozás felett sem a történelem viszontagságai, sem a körülöttünk élő kultúrák folyamatos változásai nem tudnak uralmat venni. Másodszor pedig azért nagy öröm a közös ünneplés, mert a Támogatáskezelő régi partnereivel, a környékbeli civil szervezetek vezetőivel hosszú évek óta tartó együttműködések sikereit, az eredményesen megvalósult anyaországi és európai uniós pályázatok eredményeit is ünnepelheti.

A Támogatáskezelő hosszú évekkel ezelőtt vette fel a kapcsolatot a máramarosi szervezetek képviselőivel, hogy segítő kezet nyújtson a jövőbeni, sikeres pályázati projektek megvalósításához.

„Akkor még nem is gondoltuk, hogy ezzel a misszióval nem csak a magyar közösségek határokon is átnyúló támogatását valósítjuk meg, hanem a máramarosi civil és önkormányzati vezetők, aktivisták személyében igazi barátokat is szerzünk. Kónya Marika elnök asszony, a pályázati együttműködéseken túl komoly kulturális missziót végezve valódi kapocs az észak-erdélyi térség civiljei, önkormányzatai és az anyaország, illetve Budapest között. Küldetésével olyan, jövőbeni fejlesztési lehetőségek számára tartja nyitva a kaput, ami mind Magyarország, mind Románia, különösképpen pedig a magyar közösség számára is hosszú távú együttműködéseket jelenthet az anyaországi civilekkel, reményeink szerint kormányzati intézményekkel” – köszönte meg Monszpart Zsolt főigazgató, a Tisza-Maros Turizmus fejlesztés elnökének áldozatos munkáját.

A kalászba szökött, learatott, feldolgozott gabonából készre sült, új kenyér ünnepe is a mai: évszázadok óta egyfajta összegzése az áldozatos, kemény munkának, egyben örömteli élvezete a dolgos időszak eredményének – hívta fel rá a figyelmet a főigazgató.

A Támogatáskezelő és a máramarosi szervezetek hosszú távú munkájának eredményét sorba véve a közösségépítés, a kulturális és civil értékek méltó képviseletét, a hagyományőrzést és a legkülönfélébb társadalmi fejlesztéseket emelte ki. Szent István ünnepe arra is tanít bennünket, hogy államalapító királyunk Isten előtti alázatát példaként tekintve felismerhessük: az évszázadokon át tartós eredményekhez mindig szükséges az „odafönt valók” segítsége, emberi törekvéseink illeszkedése az örök isteni rendhez, amiben a törekvésen túl csak az Örökkévaló kegyelmén keresztül részesülhetünk –fogalmazott Monszpart Zsolt. Különösen szerencsés, ha ennek a kegyelmi állapotnak egy-egy jelét tapasztalhatjuk földi tevékenységünk kapcsán is – folytatta – ezért gondolunk máramarosi emlékeink sorában különösen hálás szívvel azokra a kapcsolatokra, amelyek túllépve az évszázados történelmi sebeken, a békesség ígéretét vetítették elénk román és magyar nemzetiségű  vezetők barátságaiban: amikor egy-egy projektrendezvényünk kapcsán román önkormányzati és kormányzati vezetők mondtak köszönetet a magyar állam által felajánlott forrásokért, a térség fejlesztéséért. Túllépve eredeti céljainkon ezekkel immár a kulturális diplomácia területén is léphettünk egyet – zárta gondolatait főigazgató úr.

Büszkén vittük magunkkal határon túlra is a Támogatáskezelő jó hírnevét. A helyiek vendégszeretetének és a lélegzetelállító környezetnek hála, igazán lélekemelő, az ünnephez méltó napokat tölthettünk el Máramarosban. Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Danku Csaba az Emmi koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint Dr. Illyés Szabolcs kollégánk is.