Zalabai templom – az összetartozás jelképe
Egyházi támogatások

Felvidéken minden egyes református templom a magyarság, az összetartozás jelképe, hiszen máshol már szinte nem is lehet magyar szót hallani – hangsúlyozta Ambrus Erika. A Zalabai Egyházközség lelkésze a magyar összetartozás szimbólumaként említette a templomot.
 
Zalaba Szlovákia dél-nyugati részén terül el. Temploma 1789-ben épült. A kis település lakosainak száma mindössze 175, ennek ellenére erős és szorgalmas gyülekezetet tudhat magáénak. A templom különösen fontos szerepet tölt be a falu életében, hiszen nem csak egyházi célokat szolgál, hanem a kulturális élet központja is: rengeteg rendezvény – koncertek, előadások, hangversenyek – helyszíne is egyben.

 

 

Az épület állapota azonban az idők során leromlott, ezért felújítása szükségessé vált. Az egyházközség az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően az Egyházi támogatások keretében felújította a templom tetőszerkezetét. A következő időszakban a falak helyrehozatalával szeretné folytatni a megkezdett munkát a közösség, hogy a jövőben is megmaradjon a templom, amely az összetartozás jegyében maga köré gyűjti a magyarokat határon innen és túl.

A település polgármestere a magyarság fennmaradásáért tett fáradozásaiért elismerő oklevélben részesült, hiszen munkájának eredményeképpen 2001 és 2011 között növekedett a magyar nemzetiségű lakosság létszáma Zalabán.

 

A projektről:

  • Kedvezményezett: Szlovákiai Református Keresztyén Egyház – Zalabai Egyházközség
  • Projekt címe: A Zalabai Egyházközség templomának felújítása
  • Elnyert támogatási összeg: 1.000.000 Ft