Csoóri – sorozat

Khamoro – vándortáncház a roma kultúráért | ep.01.

„Magyarok vagyunk, de azon belül cigányok” – vallja Farkas Zsolt, a Khamoro Cigány Táncház megálmodója, aki zenekarával faluról falura járja az országot. Származástól függetlenül, gyermekek ezrei csodálkoznak rá általuk az autentikus cigány kultúrára. Az integráció kulcsa a kezükben van, de nem mindig van ajtó, amit kinyissanak vele – a Csoóri Sándor Program támogatásával ezért most a ház alapjait építik.”


CSOÓRI-SOROZAT: Sírjel Emlékpark | ep.02.

Sírjel emlékpark – az elmúlás természetessége egy fafaragó szemszögéből Több mint száz tradicionális fa sírjel eleveníti fel őseink temetkezési szokásait a Gébárti Kézművesek Háza szomszédságában. A Kárpát-medencei Sírjel Emlékpark a fafaragó társadalom összefogása által, a Csoóri Sándor Alap támogatásával készült el. Nagy Béla fafaragó mester szerint a sírjelek nem csupán kulturális örökségünk részét képezik, de a paraszti kultúra egészséges, körforgásba vetett hitét is szimbolizálják. Az elhunyt emlékét két generáción keresztül őrzik, s ahogy a mester fogalmaz: “ha pedig elkorhad, hát Isten bocsássa meg, tűzifának még mindig jó…”


CSOÓRI SOROZAT: Tiszavirág Néptáncegyesület | ep.03.

Semmi sem tudja pótolni az állami gondoskodásba került és veszélyeztetett gyermekek veszteségét, azonban a szegedi Ágota Alapítvány védőhálója hatalmas segítséget jelent számukra. Minden erejükkel támogatják munkájukat az alföldi Tiszavirág Néptáncegyesület vezetői is. Goda Kata és Tóth Gábor szerint az önkéntes munkában részt vevő fiatal néptáncosok nem csak adnak, hanem kapnak is – a társadalmi szerepvállalás pedagógiai, erkölcsi hozadéka semmivel sem pótolható.


CSOÓRI-SOROZAT: Pásztorcsillag Alapítvány | ep.04.

Népzenei nevelés egy uniformizált világban – Pásztorcsillag Alapítvány Számos népzenei tábor, tanfolyam, zenepedagógiai kezdeményezés fűződik a Pásztorcsillag Alapítvány nevéhez. Dóra Áron és Legeza Márton népzenei előadóművészekkel, a Népművészet Ifjú Mestereivel beszélgettünk az általuk képviselt oktatási formáról, és az is szóba került, hogy miért veszélyes az általuk nevelt ifjúság a vásárlói társadalom uralmára.


CSOÓRI-SOROZAT: Rutinos nézőből kezdő néptáncos – Vadrozé | EP05.

Első néptánclépések 40 felett? Igen, méghozzá az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes Vadrozé csoportjában, ahol kilenc éve váltak rutinos nézőből kezdő néptáncossá a szülők. A “sohasem késő” közhely pedig értelmet nyert, amikor idegen emberek életében közös ünneppé vált a péntek este, az ismeretség barátságokká mélyült, a kezdeti igyekezet pedig felhőtlen örömforrássá vált.


CSOÓRI-SOROZAT: Néptáncantológia 2024 | ep.06.

A Martin György Néptáncszövetség csaknem 30 éve rendezi meg a Néptáncantológiát, a néptáncosok országos ünnepét. A Budapesti Operettszínházban 2024-ben is az elmúlt esztendő kiemelkedő néptáncegyüttesei, alkotói, legjobb koreográfiái szerepeltek – több mint 500 néptáncos és népzenész lépett színpadra, bemutatva a Kárpát-medence kivételesen szép és értékes népművészetét.